torsdag 13 januari 2011

Ska vi gå till tjollen?

Kommer ni ihåg den "gamla goda tiden"? Tiden då man gick eller cyklade till kiosken för att köpa godis. Man ställde sig i luckan och berättade och pekade på vad man ville ha. Frasen som användes flitigt var: "Hur mycket har jag för nu?". Det som oftast hamnade i min påse var: salta platta ess, sura skumess, banana skid, snusklubbor, nötcreme och självklart femtioörestuggummin. Just det ja! Jag höll på att glömma de där sura och salta banden. Ni vet de där platta med socker på? Och sen köpte man ju pulvertwist och patroner! Och refreshers; citronkolorna med pulver i. Ville man slå på stort köpte man ett paket chokladcigaretter för en femma. Det var ju dessutom lite tufft att gå runt och låtsasblossa på sådana. Det fanns mycket gott att välja på. :)

Det var lite roligare att handla godis på den tiden. Nu finns det godis överallt, och man kan köpa både nötcreme och refreshers i lösvikt. Banana skid finns att köpa i påse, likaså patroner. Men det är inte samma sak. Det fanns en viss charm med att berätta vad man ville ha, och beställa bit för bit.

För omkring ett halvår sedan hittade jag och Ma en kiosk i Barnarp som sålde alla dessa godisar. Vi blev överlyckliga och började plocka till oss. Det enda som var synd var att man plockade själv, och inte beställde i en lucka. Men vi la upp våra saker och ställde frågan - "Hur mycket har jag för?". Sedan räknade vi våra pengar och kom fram till att vi även kunde köpa varsitt paket chokladcigaretter. "Kiosktanten" plockade ner vårt godis i varsin påse, och sedan åkte vi lyckliga därifrån. Dock med bil, istället för på cykel.

:)

Tjingsmaskipling!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar